perjantai 11. huhtikuuta 2025

Suosituimmat suomalaiset nuortenkirjat - huhtikuu 2025


Mitkä ovat juuri nyt suosituimmat suomalaiset nuortenkirjat? 
Tähän kysymykseen ei tässäkään kuussa löytynyt vastausta Mitä Suomi lukee listoilta. Lasten- ja nuortenkirjojen listan kärkeen oli odotetusti noussut Nälkäpeli-sarjan uusi osa, muuten listojen kirjat olivat alle 12-vuotiaille suunnattuja eivätkä siis sisältäneet yhtään kotimaista nuortenkirjaa.

Niinpä tein taas tämän varjolistan. Suhtaudu listaan varauksella. Se on tilanne 10.4.2025 illalla, ja lähteenä käytettävät listat saattavat muuttua milloin vaan. Lisäksi on mahdollista (todennäköistä), että kirjakauppojen listat painottavat samaan konserniin kuuluvia kustantamoja.  

Lähteitä ovat: Mitä Suomi lukee -lista, Suomalaisen kirjakaupan suosituimmat nuortenkirjat, Adlibriksen myydyimmät nuortenkirjat, Bookbeatin suosituimmat nuortenkirjat, Goodreadsin luetuimmat lista ja Helmet-kirjaston lainaus- ja varaustilanne. 

Taustaa ja tietolähteiden tarkempi luettelo löytyy ensimmäisestä postauksesta

Listalla mukana ovat suomalaiset nuortenkirjat, joiden ikäsuositus on 12 vuotta tai enemmän. Tietokirjat ovat mukana, mutta väritys- ja tehtäväkirjat eivät ole.

Listalla ei tässä kuussa suuria yllätyksiä nähty, vaan vanhat tutut nuortenkirjat valtasivat kymmenen kärkisijaa. TOP-5 pysyi täysin samana kuin kuukausi sitten. Kärkikaksikko on pysynyt samana koko tämän vuoden.

Tarkoitus on ainakin toistaiseksi tehdä tähän listaan päivitys aina kuun alkupuolella heti sen jälkeen, kun Mitä Suomi lukee -listat julkaistaan. 


TOP-10 suomalaiset nuortenkirjat 10.4.2025


1. Asioita joista en tiennyt pitäväni, Annukka Salama, WSOY (edellinen lista: 1.)

Kestosuosikiksi noussut Ajetp pysyi listan kärjessä erittäin pienellä erolla Skutsiin. Tämä 14+ vuotiailla suunnattu kuuma enemies to lovers -romaani oli ykkönen Bookbeatin äänikirjojen listalla.  Lisäksi se oli Suomalaisen listan kakkonen ja Adlibriksen 12-14 vuotiaille suunnattujen kirjojen kolmanneksi suosituin. Helmetissä sillä on edelleen parin kymmenen kirjan varausjono.

2. Skutsi, Päivi Lukkarila, Nokkahiiri (2.)

Skutsi on kauhuelementeillä höystetty kasvukertomus ja erätarina. Tämä vuoden 2024 Finlandia-voittaja jatkoi listalla korkealla huolimatta siitä, että sitä ei ole (ainakaan vielä) saatavana äänikirjana. Skutsi jatkoi Suomalaisen ja Adlibriksen (12 - 14v) suosituimpana suomalaisena nuortenkirjana. Helmetissä sen varausjono on edelleen todella pitkä, noin sataviisikymmentä lukijaa odottaa Skutsia.

3. Pohjolan taruja: Jumalat, sankarit ja myyttiset olennotJenna Kostet & Karoliina Suoniemi & Anniina Lius, WSOY (3.)

Tämä tammikuussa ilmestynyt Pohjolan muinaisista jumalista, sankareista ja uskomusolennoista ammentava ensyklopediaksi luonnehdittu kirja pysyi listalla kolmantena. Pohjolan taruja oli Bookbeatin toiseksi suosituin kotimainen nuortenkirja. Se oli selvästi TOP-10:ssä myös Suomalaisen ja Adlibriksen listoilla. Helmetissä sillä on yli viidenkymmenen kirjan varausjono.

4. Maamaa, Stefanie Tuurna, Otava (4.)

Maamaa on tammikuussa ilmestynyt erilaisuutta, syrjintää, osansa hyväksymistä ja lopulta oman äänen löytämistä käsittelevä säeromaani. Maamaa oli neljäs Suomalaisen listalla. Helmetissä sitä odottaa varausjonossa yli seitsemänkymmentä lukijaa. Bookbeatin listoilla se oli (yllättäen) tippunut kauas kärkikymmeniköstä.

5.  Kellopelisydän, Vehka Kurjenmiekka, Aula (5.)

Kellopelisydän on 16+ vuotiaille suunnattu viime vuonna ilmestynyt YA-romaani, joka kertoo muistamisesta, menneisyydestä ja toivosta. Kirja oli jälleen kerran Adlibriksen 15+ kategorian myydyin kirja ja Helmetin varausjonokin pysyi yhtä pitkänä kuin kuukausi sitten - noin 40 lukijaa.

6. Saakelin satanen, Mikko With, Myllylahti (PALUU)

Tämä vuonna 2021 ilmestynyt hauska, jännittävä ja samastuttava kirja palasi takaisin listalle. Se oli Bookbeatin listalla sijalla kuusi. Helmetissä kaikki sataviisikymmentä kopiota ovat lainassa.

6. Valoa valoa valoa, Vilja-Tuulia Huotarinen, Karisto (10.)

Saakelin satasen kanssa kuudetta sijaa jakamaan nousi riipaiseva rakkaustarina, joka kertoo seksuaalisuuden puhkeamisesta ja nuorena tehdyistä mahdottomista valinnoista. Kirja voitti Finlandia-junior -palkinnon vuonna 2011. Valoa valoa valoa oli Bookbeatin neljäs kotimainen nuorten äänikirja. Helmetissä kaikki sata kopiota ovat lainassa.

8. Meren koskettamat, Leena Paasio, WSOY (7.)

Finlandia-ehdokkaanakin ollut Estonian onnettomuuteen linkittyvä merellinen nuortenromaani pysyi listalla. Kirja oli Suomalaisen kolmanneksi suosituin. Helmetissä on edelleen pientä varausjonoa.

8. Naraka, Elina Pitkäkangas, WSOY (6.)

Kahdeksatta sijaa jakaa viime vuonna ilmestynyt sodasta ja ihmisten välisistä siteistä kertova fantasiaromaani.  Naraka oli Adlibriksen 15+ kirjojen kolmanneksi myydyin, Suomalaisen listan kuudes, ja Helmetissäkin on pientä varausjonoa.

10. Sang, Elina Pitkäkangas, WSOY (10.)

Tämä vuonna 2022 ilmestynyt eeppinen fantasiaromaani vallasta ja rakkaudesta kuvitteellisessa tulevaisuuden Itä-Aasiassa on Narakan esiosa. Sang oli Adlibriksen 15+ kategorian toiseksi myydyin kirja ja Bookbeatin listalla sijalla kymmenen. Helmetissä kirjalla on edelleen pientä varausjonoa.



perjantai 7. maaliskuuta 2025

Suosituimmat suomalaiset nuortenkirjat - maaliskuu 2025


Mitkä ovat juuri nyt suosituimmat suomalaiset nuortenkirjat? 
Tähän kysymykseen yritin jälleen löytää vastausta, kun esimerkiksi Mitä Suomi lukee helmikuun listoille ei taaskaan yhtään kotimaista nuortenkirjaa mahtunut (ulkomaisia mahtui yksi).

Suhtaudu alla olevaan listaan suurella varauksella. Se on tilanne 7.3.2025 aamupäivällä, ja lähteenä käytettävät listat saattavat muuttua milloin vaan. Lisäksi on mahdollista, että kirjakauppojen listat painottavat samaan konserniin kuuluvia kustantamoja.  

Lähteinä ovat: Mitä Suomi lukee -lista, Suomalaisen kirjakaupan suosituimmat nuortenkirjat, Adlibriksen myydyimmät nuortenkirjat, Bookbeatin suosituimmat nuortenkirjat, Goodreadsin luetuimmat lista ja Helmet-kirjaston lainaus- ja varaustilanne. 

Taustaa ja tietolähteiden tarkempi luettelo löytyy ensimmäisestä postauksesta

Listalla mukana ovat suomalaiset nuortenkirjat, joiden ikäsuositus on 12 vuotta tai enemmän. Tietokirjat ovat mukana, mutta väritys- ja tehtäväkirjat eivät ole.

Tällä kertaa huomioitavaa on, että Helsingin Sanomien antama näkyvyys näkyy listalla selkeästi. Säeromaani Maamaa sai Hesarissa helmikuussa mainion ja laajan arvostelun, ja nousi heti listalle korkealle. Myös Pohjolan taruja -kirja nousi kärkipäähän todennäköisesti ainakin osittain Hesarin ansiosta: se oli mukana jutussa, jossa esiteltiin uusia lasten- ja nuortenkirjoja. Lisäksi olisin odottanut listalle tuoretta Topelius voittajaa, Mila Teräksen Isoa hyppyä. Näin ei kuitenkaan käynyt.

Tarkoitus on ainakin toistaiseksi tehdä tähän listaan päivitys aina kuun alkupuolella heti sen jälkeen, kun Mitä Suomi lukee -listat julkaistaan. 


TOP-10 suomalaiset nuortenkirjat perjantaina 7.3.2025


1. Asioita joista en tiennyt pitäväni, Annukka Salama, WSOY (edellinen lista: 2.)

Ajetp palasi listan kärkeen oltuaan pari kuukautta Skutsin takana.  Tämä 14+ vuotiailla suunnattu kuuma enemies to lovers -romaani oli Bookbeatin suosituin suomalainen nuortenkirja, Suomalaisen listan kakkonen ja Adlibriksen 12-14 vuotiaille suunnattujen kirjojen toiseksi suosituin. Se löytyi myös Goodreadsin suosituimpien listalta, ja Helmetissä sillä on parin kymmenen kirjan varausjono.

2. Skutsi, Päivi Lukkarila, Nokkahiiri (1.)

Skutsi on kauhuelementeillä höystetty kasvukertomus ja erätarina. Tämä tuore Finlandia-voittaja jatkoi listalla korkealla huolimatta siitä, että sitä ei ole (ainakaan vielä) saatavana äänikirjana. Skutsi oli edelleen Suomalaisen ja Adlibriksen (12 - 14v) suosituin suomalainen nuortenkirja. Helmetissä sen varausjono on edelleen paljon pidempi kuin millään muulla tällä listalla olevalla kirjalle: yli kolmesataa lukijaa odottaa Skutsia.

3. Pohjolan taruja: Jumalat, sankarit ja myyttiset olennotJenna Kostet & Karoliina Suoniemi & Anniina Lius, WSOY (UUSI)

Tämä tammikuussa ilmestynyt Pohjolan muinaisista jumalista, sankareista ja uskomusolennoista ammentava ensyklopediaksi luonnehdittu kirja nousi uutena listalle, ja heti kolmanneksi. Nousua lienee vauhditti kirjan Hesarissa saama esittely. Pohjolan taruja oli Bookbeatin toiseksi suosituin kotimainen nuortenkirja. Se oli hyvillä sijoilla myös Suomalaisen ja Adlibriksen listoilla. Helmetissä sillä on yli sadan kirjan varausjono.

4. Maamaa, Stefanie Tuurna, Otava (UUSI)

Maamaa on tammikuussa ilmestynyt erilaisuutta, syrjintää, osansa hyväksymistä ja lopulta oman äänen löytämistä käsittelevä säeromaani joka löi Hesarin kriitikon ällikälllä (hienoa oli nähdä Hesarissa täysimittainen nuortenkirja-arvio!). Maamaa oli neljäs sekä Suomalaisen että Bookbeatin listalla. Helmetissä sitä odottaa varausjonossa noin sataviisikymmentä lukijaa.

5.  Kellopelisydän, Vehka Kurjenmiekka, Aula (7.)

Kellopelisydän on 16+ vuotiaille suunnattu viime vuonna ilmestynyt YA-romaani, joka kertoo muistamisesta, menneisyydestä ja toivosta. Kirja oli edelleen Adlibriksen 15+ kategorian myydyin kirja ja Helmetin varausjonossa on noin 40 lukijaa.

6. Naraka, Elina Pitkäkangas, WSOY (UUSI)

Tämä viime vuonna ilmestynyt sodasta ja ihmisten välisistä siteistä kertova fantasiaromaani ohitti nyt listalla teosparin ensimmäisen osan, Sangin.  Naraka oli Adlibriksen 15+ kirjojen kolmanneksi myydyin, Suomalaisen listan kutonen, ja Helmetissäkin on pientä varausjonoa.

7. Punainen kuin veri, Salla Simukka, Tammi (9.)

Lumikki-trilogian avannut trilleri on jo yli kymmenen vuotta vanha (ilm. 2013) kirja, mutta pysyi edelleen tällä listalla. Varsinainen kestosuosikki! Punainen kuin veri oli Bookbeatin suomalaisten nuortenkirjojen sijalla seitsemän. Helmetissä kirja on hyvin suosittu - lähes kaikki kopiot ovat lainassa ja varausjono on reilusti yli sata henkilöä pitkä.

7. Meren koskettamat, Leena Paasio, WSOY (UUSI)

Finlandia-ehdokkaanakin ollut Estonian onnettomuuteen linkittyvä merellinen nuortenromaani palasi takaisin listalle. Kirja oli Suomalaisen kolmanneksi suosituin. Helmetissä on edelleen pientä varausjonoa.

9. Lääkäri Atte - Selviytymisopas elämään, Atte Virolainen & Margareeta Häkkinen, Otava (3.)

Suositun somelääkärin viime vuonna ilmestynyt tietokirja huumeista ja rikollisuuden maailmasta pysyi listalla, vaikka tippuikin selvästi alaspäin. Kirja oli Bookbeatin viidenneksi suosituin kotimainen nuortenkirja ja pääsin mukaan myös Suomalaisen ja Adlibriksen listoille.

10. Sang, Elina Pitkäkangas, WSOY (5.)

Tämä vuonna 2022 ilmestynyt eeppinen fantasiaromaani vallasta ja rakkaudesta kuvitteellisessa tulevaisuuden Itä-Aasiassa tippui nyt jatko-osansa Narakan taaksen, mutta pysyi julkaisuvuodestaan huolimatta edelleen listalla. Sang oli Adlibriksen 15+ kategorian toiseksi myydyin kirja. Helmetissä kirjalla on edelleen pientä varausjonoa.

10. Valoa valoa valoa, Vilja-Tuulia Huotarinen, Karisto (5.)

Tämä riipaiseva rakkaustarina kertoo seksuaalisuuden puhkeamisesta ja nuorena tehdyistä mahdottomista valinnoista. Kirja voitti Finlandia-junior -palkinnon vuonna 2011. Valoa valoa valoa pysyi listalla olemalla Bookbeatin kolmanneksi kotimainen nuorten äänikirja. Helmetissä varausjono on lähes kolmenkymmenen henkilön mittainen.



torstai 6. helmikuuta 2025

Suosituimmat suomalaiset nuortenkirjat - helmikuu 2025


Mitkä ovat juuri nyt suosituimmat suomalaiset nuortenkirjat? 
Tähän kysymykseen yritin jälleen löytää vastausta, kun esimerkiksi Mitä Suomi lukee -listoilla nuortenkirjat edelleen jäävät täysin lastenkirjojen taakse piiloon.

Suhtaudu alla olevaan listaan suurella varauksella. Se on tilanne 6.2.2025 illallla, ja lähteenä käytettävät listat saattavat muuttua milloin vaan. Lisäksi on mahdollista, että kirjakauppojen listat painottavat samaan konserniin kuuluvia kustantamoja.  

Lähteinä ovat: Mitä Suomi lukee -lista, Suomalaisen kirjakaupan suosituimmat nuortenkirjat, Adlibriksen myydyimmät nuortenkirjat, Bookbeatin suosituimmat nuortenkirjat, Goodreadsin luetuimmat lista ja Helmet-kirjaston lainaus- ja varaustilanne. 

Taustaa ja tietolähteiden tarkempi luettelo löytyy ensimmäisestä postauksesta

Listalla mukana ovat suomalaiset nuortenkirjat, joiden ikäsuositus on 12 vuotta tai enemmän. Tietokirjat ovat mukana, mutta väritys- ja tehtäväkirjat eivät ole.

Lista tuntuu pysyvän yllättävän staattisena kuukaudesta toiseen, ja sille nousee myös useita vuosia vanhoja kirjoja. Olisin odottanut, että esimerkiksi tammikuussa julkaistu Tytöt tytöt tytöt olisi noussut listalle, mutta näin ei käynyt. Tässä mielessä tämä lista eroaa huomattavasti aikuisten kirjojen listoista, joissa uutuudet usein valtaavat listojen kärkisijat.

Tarkoitus on ainakin toistaiseksi tehdä tähän listaan päivitys aina kuun alkupuolella heti sen jälkeen, kun Mitä Suomi lukee -listat julkaistaan. 


TOP-10 suomalaiset nuortenkirjat torstaina 6.2.2025 aamulla


1. Skutsi, Päivi Lukkarila, Nokkahiiri (edellinen lista: 1.)

Skutsi on kauhuelementeillä höystetty kasvukertomus ja erätarina. Tämä tuore Finlandia-voittaja pysyi kärjessä selkeällä marginaalilla huolimatta siitä, että sitä ei ole (ainakaan vielä) saatavana äänikirjana. Skutsi oli ainoana nuortenkirjana mukana lasten- ja nuortenkirjojen Mitä Suomi lukee -listalla. Lisäksi se oli Suomalaisen ja Adlibriksen (12 - 14v) suosituin suomalainen nuortenkirja. Helmetissä sen varausjono on edelleen todella paljon pidempi kuin millään muulla tällä listalle olevalla kirjalle: yli neljäsataa lukijaa odottaa Skutsia.

2. Asioita joista en tiennyt pitäväni, Annukka Salama, WSOY (2.)

Ajetp jatkaa kakkosena.  Tämä 14+ vuotiailla suunnattu kuuma enemies to lovers -romaani nousi jo kolmannen kuukauden peräkkäin Mitä Suomi lukee e-kirjojen listalle. Lisäksi se oli Bookbeatin toiseksi suosituin suomalainen nuortenkirja ja Adlibriksen 12-14 vuotiaille suunnattujen kirjojen viidenneksi suosituin. Helmetissä sillä on noin viidenkymmenen kirjan varausjono.

3. Lääkäri Atte - Selviytymisopas elämään, Atte Virolainen & Margareeta Häkkinen, Otava (UUSI)

Suositun somelääkärin viime vuonna ilmestynyt tietokirja huumeista ja rikollisuuden maailmasta nousi jakamaan listan kolmatta sijaa. Se oli Adlibriksen 12-14 vuotiaille suunnattujen kirjojen toiseksi suosituin ja Bookbeatin kolmanneksi suosituin kotimainen nuortenkirja. 

3. Sarvijumala, Magdalena Hai, WSOY (4.)

Vuoden 2023 Finlandia-voittaja on koko ajan ollut listojeni kärkipäässä ja jakaa nyt kolmatta sijaa. Tämä kauhuromaani oli Suomalaisen neljänneksi suosituin kotimainen nuortenkirja.  Helmetissä kirjan kaikki 169 kopiota näyttävät olevan lainassa, ja lisäksi kirjaan on useamman kymmenen lainaajan varausjono.

5. Sang, Elina Pitkäkangas, WSOY (5.)

Tämä vuonna 2022 ilmestynyt eeppinen fantasiaromaani vallasta ja rakkaudesta kuvitteellisessa tulevaisuuden Itä-Aasiassa pysyi julkaisuvuodestaan huolimatta edelleen listalla samalla sijalla kuin kuukausi sitten. Se oli Adlibriksen 15+ kategorian toiseksi myydyin kirja ja Bookbeatin viidenneksi kuunnelluin kotimainen nuortenkirja. Helmetissä kirjalla on edelleen pientä varausjonoa.

5. Valoa valoa valoa, Vilja-Tuulia Huotarinen, Karisto (UUSI)

Tämä riipaiseva rakkaustarina kertoo seksuaalisuuden puhkeamisesta ja nuorena tehdyistä mahdottomista valinnoista. Kirja voitti Finlandia-junior -palkinnon vuonna 2011. Nyt tämä jo yli kymmenen vuotta vanha kirja nousi yllättäen jakamaan listan viidettä sijaa. Olisiko kirjan pohjalta vuonna 2023 tehty elokuva vaikuttanut asiaan? Valoa valoa valoa oli Bookbeatin suosituin kotimainen nuorten äänikirja. Helmetissä sen kaikki kopiot ovat lainassa ja varausjono on 50 henkilön mittainen.

7.  Kellopelisydän, Vehka Kurjenmiekka, Aula (6.)

Kellopelisydän on 16+ vuotiaille suunnattu viime vuonna ilmestynyt YA-romaani, joka kertoo muistamisesta, menneisyydestä ja toivosta. Kirja oli Adlibriksen 15+ kategorian myydyin kirja ja Helmetin varausjonossa on edelleen lähes 50 lukijaa.

8. Saakelin satanen, Mikko With, Myllylahti (UUSI)

Tuntuupa nololta listata oma kirja tänne, mutta pistelaskuni mukaan paikka on ansaittu. Tämä vuonna 2021 ilmestynyt hauska, jännittävä ja samastuttava kirja oli Bookbeatin listalla sijalla kuusi. Helmetissä kaikki reilusti yli sata kopiota ovat lainassa, ja varausjonossa on noin kolmekymmentä henkilöä.

9. Punainen kuin veri, Salla Simukka, Tammi (UUSI)

Lumikki-trilogian avannut trilleri on jo yli kymmenen vuotta vanha (ilm. 2013) kirja, mutta edelleen suosittu. Punainen kuin veri oli Bookbeatin suomalaisten nuortenkirjojen sijalla yhdeksän. Helmetissä kirja on hyvin suosittu - lähes kaikki kopiot ovat lainassa ja varausjono on yli kuusikymmentä henkilöä pitkä.

10. Matkani somen huipulle, Roni Back, Otava (8.)

Kirja kertoo Roni Backin matkasta suomituben supertähdeksi. Vuonna 2022 ilmestynyt kirja oli Suomalaisen toiseksi suosituin nuortenkirja heti Skutsin jälkeen. 


torstai 9. tammikuuta 2025

Suosituimmat suomalaiset nuortenkirjat - tammikuu 2025




Mitkä ovat juuri nyt suosituimmat suomalaiset nuortenkirjat? 
Tähän kysymykseen yritin taas löytää vastausta, koska lasten- ja nuortenkirjojen yhteen niputuksen takia tämmöistä listaa ei mistään valmiina löydy. 

Suhtaudu alla olevaan listaan suurella varauksella. Se on tilanne 9.1.2025 aamulla, ja lähteenä käytettävät listat saattavat muuttua milloin vaan. Lisäksi on mahdollista, että kirjakauppojen listat painottavat samaan konserniin kuuluvia kustantamoja.  

Lähteinä ovat: Mitä Suomi lukee -lista, Suomalaisen kirjakaupan suosituimmat nuortenkirjat, Adlibriksen myydyimmät nuortenkirjat, Bookbeatin suosituimmat nuortenkirjat, Goodreadsin luetuimmat lista ja Helmet-kirjaston lainaus- ja varaustilanne. 

Olen hieman ottanut vapauksia eri listoja tulkitessani. Esimerkki: Skutsi puuttuu Adlibriksen 12+ vuotiaiden myydyimpien listalta, todennäköisesti koska Adlibris on unohtanut laittaa sille ikämerkinnän. Skutsi oli kuitenkin Adlibriksen ylätason TOP-100 listalla korkealle, joten tulkitsin se ansaitsevan ykkössijan myös 12-14 vuotiaille tarkoitetulla listalla.

Taustaa ja tietolähteiden tarkempi luettelo löytyy ensimmäisestä postauksesta

Listalla mukana ovat suomalaiset nuortenkirjat, joiden ikäsuositus on 12 vuotta tai enemmän. Tietokirjat ovat mukana, mutta väritys- ja tehtäväkirjat eivät ole.

Tarkoitus on ainakin toistaiseksi tehdä tähän listaan päivitys aina kuun alkupuolella heti sen jälkeen, kun Mitä Suomi lukee -listat julkaistaan. 


TOP-10 suomalaiset nuortenkirjat maanantaina 9.12.2024 aamulla


1. Skutsi, Päivi Lukkarila, Nokkahiiri (edellinen lista: 5.)

Skutsi on kauhuelementeillä höystetty kasvukertomus ja erätarina. Tämä tuore Finlandia-voittaja nousi selkeäksi ykköseksi huolimatta siitä, että sitä ei ole (ainakaan vielä) saatavana äänikirjana. Skutsi oli ainoana nuortenkirjana mukana lasten- ja nuortenkirjojen Mitä Suomi lukee -listalla. Lisäksi se oli Suomalaisen ja Adlibriksen (12 - 14v) suosituin suomalainen nuortenkirja. Helmetissä sen varausjono on edelleen todella paljon pidempi kuin millään muulla tällä listalle olevalla kirjalle: yli viisisataa lukijaa odottaa Skutsia.

2. Asioita joista en tiennyt pitäväni, Annukka Salama, WSOY (1.)

Ajetp jatkaa listan kärkipäässä.  Tämä 14+ vuotiailla suunnattu kuuma enemies to lovers -romaani nousi taas Mitä Suomi lukee e-kirjojen listalle. Se oli edelleen Bookbeatin ja Goodreadsin suosituin suomalainen nuortenkirja ja Adlibriksen 12-14 vuotiaille suunnattujen kirjojen kolmanneksi suosituin. Helmetissä sillä on lähes sadan kirjan varausjono.

3. Meren koskettamat, Leena Paasio, WSOY (3.)

Estonian onnettomuuteen linkittyvä merellinen nuortenromaani oli Finlandia-ehdokkaana ja jatkaa kolmantena tällä listalla. Kirja oli Bookbeatin neljänneksi suosituin kotimainen nuortenkirja ja Helmetissä varausjono on noin sadan kirjan mittainen. Lisäksi se ylti sekä Suomalaisen että Adlibriksen listoille.

4. Sarvijumala, Magdalena Hai, WSOY (2.)

Viime vuoden Finlandia-voittaja tippui listalla täpärästi kärkikolmikon ulkopuolelle. Tämä kauhuromaani oli Suomalaisen kolmanneksi suosituin kotimainen nuortenkirja  Helmetissä kirjan kaikki 168 kopiota näyttävät olevan lainassa, ja lisäksi on useamman kymmenen lainaajan varausjono.

5. Sang, Elina Pitkäkangas, WSOY (7.)

Tämä vuonna 2022 ilmestynyt eeppinen fantasiaromaani vallasta ja rakkaudesta kuvitteellisessa tulevaisuuden Itä-Aasiassa pysyi julkaisuvuodestaan huolimatta edelleen listalla. Se oli Adlibriksen 15+ kategorian myydyin kirja,  ja Helmetin mukaan kirjaa lainataan paljon.

6.  Kellopelisydän, Vehka Kurjenmiekka, Aula (6.)

Kellopelisydän on 16+ vuotiaille suunnattu viime vuonna ilmestynyt YA-romaani, joka kertoo muistamisesta, menneisyydestä ja toivosta. Kirja oli Adlibriksen 15+ kategorian kolmanneksi myydyin kirja ja Helmetin varausjonossa on lähes 50 lukijaa.

6. Aurora, Pinja Sanaksenaho & Sari Luhtanen, Otava (7.)

Tämä intensiivinen nuoresta somevaikuttajasta kertovan romaani jakaa kuudetta sijaa Kellopelisydämen kanssa. Aurora oli Suomalaisen listalla sijalla viisi ja Bookbeatissa juuri ja juuri kymmenen joukossa. Helmetissä kaikki 96 kirjaa ovat lainassa, ja varausjonoakin on.

8. Naraka, Elina Pitkäkangas, WSOY (UUSI)

Sangin viime vuonna ilmestynyt jatko-osa nousi nyt uutena listalle. Tämä fantasiateosparin toinen osa on vivahteikas ja intensiivinen romaani sodasta, moraalista ja kaiken kestävästä rakkaudesta.  Se oli Adlibriksen 15+ kategorian toiseksi myydyin kirja ja mahtui Suomalaisessakin top-kymppiin. 

8. Matkani somen huipulle, Roni Back, Otava (7.)

Kahdeksatta sijaa jakaa kirja, joka kertoo Roni Backin matkasta suomituben supertähdeksi. Vuonna 2022 ilmestynyt kirja oli Suomalaisen toiseksi suosituin nuortenkirja heti Skutsin jälkeen. Lisäksi se oli Adlibriksen myydyimpien 12-14v kirjojen sijalla viisi. (tähän pieni spekulointi: Tämä kirja tuntuu olevan kuin naulittu Suomalaisen suosituimpien nuortenkirjojen ykkösriville samalle paikalle jo kuukausien ajan. Ehkä tämä on ihan oikein ja se on edelleen todella suosittu (vaikka onkin jo kivijalan hyllyiltä hävinnyt)? Ehkä siksi, koska se on saman konsernin kirja, jota halutaan nostaa? Ehkä siksi, että joku algoritmi ei toimi oikein?)

10. Mitä sä rageet, Anne-Mari Jääskinen &  Sanna Pelliccioni, Lasten keskus (UUSI)

Tämä tunnetaidoista ja niiden opettelusta kertova nuorten tietokirja ilmestyi jo 2017. Nyt se nousi suosituimpien listalle olemalla Adlibriksen 12-14 v kategorian toiseksi myydyin kirja. Pisteitä tuli myös siitä, että kirjaa on ihan hyvät määrät lainassa Helmetissä.


keskiviikko 1. tammikuuta 2025

Kirjailijan uuden vuoden mietteitä

Ihan parasta 2024: kouluvierailut.

Vuonna 2024 päätin satsata kirjoittamiseen selkeästi entistä enemmän. Jäin keväälllä pois päivätyöstä, ja käytin aikani toiminimeni kautta tehtyyn yrityskonsultointiin, kirjoittamiseen ja kouluvierailuihin. 

Kirjoittaminen on jo yli kuuden vuoden ajan ollut itselleni yksi elämän suurista positiivista asioista. Niinpä tuntuukin tympeältä, että viime vuodesta päällimmäisenä puskevat mieleen ikävät ja turhauttavat asiat.

  • Nuortenkirjallisuuden näkyvyys ei ole parantunut, ja oma meluamiseni asiasta tuntuu tuuleen huutamiselta. Media, lukulistat, kirjakaupat ja päättäjät puhuvat kauniisti lukutaidon tärkeydestä, mutta konkreettiset teot loistavat poissaolollaan.
  • Julkinen keskustelu kirjoittamisesta on (monen muun aiheen tavoin) muuttunut oudon polarisoituneeksi. Äänikirjat, apurahat, kirjailijan tulonmuodostus - monisäikeisistä asioista puhutaan yhä enemmän mustavalkoisen populistisesti ja "vastapuolta" syytellen.
  • Julkisen rahankäytön leikkaukset osuvat kipeästi kirjailijoiden tuloihin, ja niillä on esimerkiksi vähälevikkisen kirjallisuuden tuen lakkauttamisen kautta myös suora vaikutus nuorten lukutaitoon. Valtaapitävien viesti kuulostaa omiin korviini tältä: lukutaito ja suomalainen (nuorten)kirjallisuus ei ole tärkeää, vaan siihen käytettäviä investointeja on varaa vähentää.
  • Omien kirjojeni julkinen näkyvyys (yhtään missään) oli vuonna 2024 hyvin vähäistä. Epätoivoinen yritys kehittää omaa some-näkyvyyttäni on ollut välillä hauskaa, välillä täydellisen turhauttavaa. Onko kolmekymmentäseitsemän tykkäystä kaiken vaivan arvoista? Onko keski-ikäisen sedän yritys rakentaa some-preesensiä lähinnä noloa?
  • Lukuisista hakemuksista huolimatta en saanut yhtään apurahaa kirjoittamiseen. (no, en ollut tämän varaan kyllä mitään laskenutkaan)
  • Kirjoistani saamani tulot olivat vuonna 2024 pienemmät kuin mitä olin toivonut/budjetoinut.
  • Edelleenkään en saanut uusinta kirjaani paikalliseen kirjakauppaan myyntiin. (tosi pieni juttu, mutta jostain syystä vaivaa mua paljon)
  • Kirjoittaminen on ollut usein todella yksinäistä hommaa. Helsingin kirjamessuja lukuunottamatta kohtaamiset muiden kirjailijoiden kanssa ovat jääneet valitettavan vähäisiksi. (joo, tästä voin syyttää vain itseäni)

Kuulostaako yllä oleva lista kauhealta valitukselta ja vinkumiselta. Niin minustakin, ja se ärsyttää. Näistä syistä kirjoittaminen on kuitenkin tuntunut usein turhalta ja merkityksettömältä. Se mikä joskus oli parasta ja hauskinta ikinä, on monta kertaa muuttunut "mitä saakelin järkeä tässä touhussa oikein on" -ajatuksiksi. Onkin siis hyvä näin vuoden vaihteessa muistuttaa itseäni siitä, kuinka paljon positiivisia ja hyviä asioita omalla kirjailijanpolullani vuonna 2024 tapahtui.

  • Kirjoitin Saakelin syyllisen alusta loppuun, ja siitä tuli tosi hyvä kirja. (julkaisu maaliskuussa)
  • Kirjoitin loppuun ja viimeistelin rikosromaani Banaanin, ja olen ylpeä, että tämmöisen sain tehtyä. (julkaisu huhtikuussa)
  • Selkoversiot Saakelin satasesta ja Saakelin syyllisestä ilmestyivät keväällä. (selkomukautus: Sanna-Leena Knuuttila)
  • Minulta tilattiin yksi novelli. (julkaisu vuoden 2025 aikana)
  • Kouluvierailut! Nämä oli vuoden paras juttu. Yhteensä 21 esiintymistä kouluilla ja kaikki tosi kivoja.
  • Pääsin esiintymään Helsingin kirjamessujen Kallio-lavalle yhdessä Sanna-Leenan kanssa.
  • Toimin ensimmäistä kertaa ikinä haastattelijana, kun sain haastatella Satu Kontista ja Satu Rämöä Oulun kirjamessuilla.
  • Sain osallistua pariin paneelikeskusteluun, ja esiinnyin yhdessä Mikko Koirasen kanssa Kirjasaari-tapahtumassa.
  • Pääsin Radio Kalevan haastatteluun.
  • Nuortenkirjojeni (lainaus)määrät etenkin Outi-kirjastoissa ovat olleet positiivinen yllätys. Lähinnä ne kertovat siitä, että Oulun alueella Saakeleita luetaan kouluissa todella paljon.
  • Sain apurahan kouluvierailuihin. (12 vierailua keväällä 2025 Kainuussa, osittain jo sovittuna)
  • Tapasin (lähinnä Helsingin messuilla) monta upeaa kirjailijakollegaa. Nämä keskustelut olivat ehdottomasti yksi vuoden kohokohdista.
  • Lego-videoni sai Tiktokissa yli sata tuhatta katselukertaa. (ehkä joskus kirja-postauksetkin yltää tähän...)

Minulla on tällä hetkellä kuusi uutta kirjaideaa mietittynä. Osasta on vain synopsis, osasta jo kymmeniä liuskoja kirjoitettuna. Ideat ovat kaikki eri genreä (nuortenkirja, autofiktio, sci-fi, dekkari, feel-good, jotain ihan muuta). Eri genrejä kokeilemalla olen yrittänyt houkutella kirjoitusinnostusta takaisin. Uskon, että jossain vaiheessa vuotta 2025 kirjoittaminen on taas kivaa ja tuntuu tärkeältä, ja joku noista ideoista jalostuu kirjaksi, jota voin tarjota kustannettavaksi. 

Yleisesti toivon, että vuonna 2025 kirjoista ja kirjoittamisesta puhuttaisiin viime vuotta enemmän mahdollisuuksien ja positiivisuuden kautta, vaikka huolia niin lukutaidosta kuin kirjailijoiden asemasta paljon onkin. Tärkeää olisi myös, että puheet muuttuisivat teoiksi. Viime kädessähän kirjat on ihan parasta, ja lukeminen kannattaa aina.