Olen suuri kirjojen ystävä. Olen myös suuri tilastojen ystävä. Olen harmitellut sitä, että suosituimmista kirjoista on saatavilla vain pistemäisiä tilastoja. Niinpä päätin kääriä hihat ja katsoa, saanko itse tehtyä pidemmän ajan tilastoja saatavilla olevasta datasta.
Lähteenä käytin Mitä Suomi lukee -tilastoja vuosilta 2020-2023. Kategoriaksi valitsin kotimaisen kaunokirjallisuuden painetut kirjat. Kävin tilastot läpi kuukausi kuukaudelta ja siirsin tiedot taulukkolaskentaohjelmaan niin, että jokaisen kuukauden myydyin kirja sai 20 pistettä, toiseksi myydyin 19 pistettä jne. Tässä tilastointitavassa on joitain puutteita, olen listannut niitä tämän postauksen loppuun.
Tällä pistelaskumenetelmällä vuosien 2020-2023 suosituimmat kirjat ovat olleet:
Kolmekymmentäseitsemän kirjaa on päässyt listalla vähintään viisi kertaa. Eniten listakertoja on Hildurilla (15), Rottien pyhimyksellä (10), Rósa & Björk:llä (9) ja Luonnos. Erilaisia esitelmiä -kirjalla (9).
Kustantamoista Otava on saanut näiden neljän vuoden aikana yhteensä peräti 89 kirjaa listoille. Muut kustantamot tulevat kaukana takana.Toisaalta, jos tarkastellaan vain kärkipään kirjoja, niin WSOY on selkeä ykkönen.
Eniten eri kirjoja listoille on saanut sarjakuvataiteilija Pertti Jarla: 10 kappaletta. Enni Mustosella on 7 kirjaa listoilla ja Christian Rönnbackalla 6. Viiteen kirjaa pääsevät: Virpi Hämeen-Anttila, Leena Lehtolainen, Kirsi Pehkonen, Ilkka Remes ja Taavi Soininvaara.
Tässä sokerina pohjalla vielä bar chart race -animaatio siitä, mitkä kirjat ovat olleet suosituimpia mihinkin aikaan. Kirjojen kannet jaksoin väsätä mukaan koko ajan kymmennelle suosituimmalle kirjalle. Lisäksi Finlandia-voittajat on merkattu.
Kuvakaappaus animaatiosta |
Huomioita:
- Tämä ei ole täysin sama kuin myyntimäärätilasto. Tässä joulukuun myydyin kirja saa yhtä paljon pisteitä kuin elokuun myydyin, vaikka joulukuussa myyntimäärät ovat varmasti suurempia.
- Ennen vuotta 2022 Mitä Suomi lukee on listannut vain 10 myydyintä kirjaa, sen jälkeen 20 myydyintä. Joka kerta voitosta on kuitenkin saanut 20 pistettä.
- Ennen vuotta 2022 listoja ilmestyi 10 kertaa vuodessa, sen jälkeen 11 kertaa. Ihan joka kuukaudelle ei siis löydy omaa listaa.
- Täysin virhettömiä eivät Mitä Suomi lukee listatkaan taida olla. Marraskuussa 2023 kotimaisen kaunon sijalla 9 on Lee Childin kirja Totuuden jäljillä. Ainakaan oman muistini mukaan Child ei kovin suomalainen ole.
- Päivitän tätä jatkossa, jos jaksan ja jos kiinnostusta tähän on. Palaute erittäin tervetullutta!
- Miksi tässä ei ole vanhempia tietoja kuin 2020? Koska näiden poimiminen on kauhea manuaalinen urakka, enkä jaksanut enempää. Ehkä joskus...
- ...ja olisihan se hienoa joskus yhdistää tähän samaan äänikirjat ja lainaustilastot.